När ekonomin är ansträngd blir tiden en begränsande faktor. Dina inköp styrs av när lönen kommer, vilket ofta leder till dyrare beslut – och minskar möjligheten att bygga upp en ekonomisk buffert.
Att fastna i detta ekonomiska ekorrhjul är vanligt, men det är viktigt att göra förändringar så tidigt som möjligt. Första steget kan kännas motigt och tidskrävande, men det behöver inte vara svårt. Det kan innebära att byta till en billigare bostad eller bil, och att skära ner på utgifter som streamingtjänster, hämtmat och fikapauser på stan. Men när du väl har vänt trenden blir vardagen betydligt enklare.
Hur lång tid tar det att ställa om?
Det beror helt på din livssituation – men ännu mer på vad du vill uppnå. Vill du sänka dina kostnader? Spara till något särskilt? Börja investera? Eller kanske uppnå ekonomisk frihet i förtid?
När regeringen beslutade att höja pensionsåldern – i mitt fall till 69 år – blev det ytterligare en motivationsfaktor för mig att stärka min ekonomi. Jag har länge haft 55 som riktmärke för pension, men livets förändringar har gjort mig osäker på om det målet är realistiskt. Oavsett vilket ledde beslutet till att jag ökade mitt sparande och omstrukturerade mina investeringar. För egen del handlar det alltså om en långsiktig förändring. Tack vare en stabil ekonomisk grund har jag dock inte behövt kompromissa med min livskvalitet. I ett kommande inlägg berättar jag mer om hur jag har lagt upp min ekonomi.
Vad är det då som gör livet dyrare?
Jag skulle kunna ge dig tusen exempel, men nöjer mig idag med tre:
- Dammsugaren: Den gamla dammsugaren har länge fungerat dåligt men inte blivit utbytt. Fem dagar före lön går den helt sönder. När lönen kommer köper du en Bosch Series 6 för 3 199 kr. Du är nöjd – tills du inser att samma modell reades ut för 1 599 kr två månader tidigare.
Möjlig besparing: 50 % - Gräsklipparen: Du väntar till våren och köper Biltemas billigaste gräsklippare för 1 999 kr. Den håller i fyra säsonger – kostnad: 500 kr per säsong.
Hade du i stället köpt en Stiga Combi 48S på höstrean för 3 800 kr (ord. pris 4499 kr) hade du sannolikt fått 20 säsongers användning. Kostnad: 190 kr per säsong.
Möjlig besparing: 62 % - Pastan: På Willys köper du ett paket Kungsörnen Fusilli Fullkorn för 17,90 kr. Erbjudandet 3 för 42 kr avstår du från – trots att du vet att pastan kommer gå åt.
Priset per paket hade då blivit 14 kr.
Möjlig besparing: 21,8 %
Sammanlagd möjlig besparing i dessa tre exempel: 44,6 %.
Det vill säga – nästan halva priset.
Den här typen av besparingar går att göra ofta, men inte alltid. Utan ekonomiskt utrymme sker dock besparingen inte alls. Med andra ord: det är dyrt att vara fattig!
För vissa är detta synsätt helt nytt. För andra är det självklart – men förblir just ett sätt att tänka. Bara de som agerar kommer att se resultat.
Tänk på din ekonomi som en helhet, och räkna gärna i procentuell besparing. Det ger dig både överblick och motivation.
Läs gärna Sänk utgifterna på lång sikt! för konkreta exempel på vilken effekt månatlig besparing ger.
// Martin
Lämna ett svar